Tolókapu

Tolókapukat olyan esetekben ajánljuk, amikor a kapuszárnyak nyitásához nincs elég hely. A tolókapuk másik előnye hogy szerkezetileg kisebb igénybevételnek vannak kitéve, mint a hagyományos kapuk, mert a kerítés mellé gördíthető kapu szerkezetét sínen futó görgők támasztják alá. Hátrányuk, hogy a kapunyílásban vezetősín fut végig, amelyet vagy sekély, betonozott árokba rögzítünk, vagy a betonozott talajra erősítünk fel. Ez működésüket tekintve nem kimondottan előnyös, hiszen a mélyedésbe szerelt vezetősín elszennyeződhet, a talajfelszínből kiálló sín pedig megsérülhet, és e hibák akadályozhatják a kapu mozgását. A vezetősín téli lefagyása ellen amely ugyancsak működtetési zavarokat okozhat, a sínbe húzott fűtőszállal lehet védekezni. Ezen problémák elkerülhetők úszókapu alkalmazásával amely megvezetését teljes egészében a kapuoszlop, illetve a kerítés mögött, alul két, felül pedig egy görgősoros, szennyeződéstől védett megvezetés biztosítja. Ez a megoldás a kapuszárny meghosszabbodott mérete miatt nagyobb helyet igényel, mint az alsósínes tolókapu, ráadásul a speciális kialakítású görgős szerelvények miatt költségesebb is.

Úszókapu

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ha az úszókaput külső oldalról szemléljük, akkor nyítás vagy zárás közben megfigyelhetjük, hogy a kapu mozgás közben a levegőben "úszik" azaz nincs alsó vezetősin és görgő. Az úszókapu aljára hegesztett C-profilú sín a tartórésznél lerögzített görgős tartóbakokon fut amelynek a vízszintes és függőleges állású görgői tartják a kapu súlyát. Ennek a megoldásnak nagy előnye a hagyományos alsósínes tolókapukkal szemben, hogy a kapunyílásban nincs sín, ami szennyeződés, vagy lefagyás esetén gátolhatja, vagy megakadályozhatja a kapu működését ráadásul csendesebb, sokkal könnyebben gördül valamint nagyon kevés karbantartást igényel ezért élettatama hosszú. Hátrányai közé tartozik, hogy a nyitási irányba nagyobb helyre van szüksége mint a toló kapunak amely a gyakorlati tapasztalatok szerint a nyílás szélessége + a nyílás 1/3-a + 30 cm. Ahol ez nem okoz problémát, célszerű úszókaput használni.

Az úszókapuinkat az általunk gyártott illetve forgalmazott alkatrészekkel készítjük. A kapuink telepítését generál kivitelezésben is vállaljuk, amely tartalmazza a felmérést, betonozást, gégecsövezést, a kapu legyártását, helyszíni szerelést és az automatizálást is.

Az általunk gyártott úszókapu típusok:

Kapu automatizálása

Úszókapu fotók


Kerítés, kertkapu

Partnereink: